Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 01, 2008

Η "κληρονομιά" του Προμηθέα

Σύμφωνα με τον μύθο, η δημιουργία των όντων και του Ανθρώπου ανατέθηκε στον Προμηθέα και στον Επιμηθέα να δώσουν στο κάθε ον τα χαρακτηριστικά που έπρεπε να έχει. Ο Επιμηθέας όμως έπεισε τον αδελφό του να του επιτρέψει να αναλάβει μόνος αυτή τη δουλειά. Έτσι ο Επιμηθέας ονόμασε και έδωσε στο κάθε ον τα χαρακτηριστικά που ήθελε ο ίδιος, με τέτοιο τρόπο που να μην μπορούν να αλληλοκαταστραφούν (Πλάτων, Πρωταγόρας 321α). Όταν έφτασε στο τέλος η ώρα του Ανθρώπου, δεν είχε να του δώσει παρά λίγες τρίχες και νύχια που όμως τον έκαναν ευπαθή και ανίσχυρο, απέναντι στα άλλα ζώα και τη φύση. Το λάθος αυτό οδήγησε τον Προμηθέα ν’ αναλάβει την προστασία του Ανθρώπου και να τον εκπαιδεύσει ώστε να επιβιώσει.

Έτσι ο Προμηθέας έμαθε τον Άνθρωπο να χρησιμοποιεί τη φωτιά που την έκλεψε από τον Ήφαιστο, να δημιουργεί εργαλεία για να ενισχύει τη δύναμη του, καθώς επίσης ν’ αναπτύσσει τις Επιστήμες και τα Γράμματα που τα έκλεψε από την Αθηνά. Ενώ για εξευμενίζει τους θεούς που τους έκλεψε δικές τους δυνάμεις, ο Προμηθέας τέλος δίδαξε στον άνθρωπο να λατρεύει τους θεούς. Σύμφωνα με τον μύθο λοιπόν ο Προμηθέας έδωσε στον Άνθρωπο τη δημιουργικότητα για να διορθώσει το λάθος του Επιμηθέα.

Τι νομίζετε ότι θέλει να πει ο μύθος του Προμηθέα;

Στα πλαίσια του ανωτέρω μύθου και με αφορμή την εργασία για την μελέτη της δημιουργικής προσωπικότητας που έχει αναλάβει ο καθένας σας, ποιο θεωρείται ως το πλέον “Προμηθεϊκό” χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που μελετήσατε;

Ανδρέας Ευαγγελάτος
------------------------------------------------------------------------------------------

ΥΓ1: Ο πίνακας είναι του Heinrich Fueger, "O Προμηθέας φέρνει τη φωτιά στον άνθρωπο", 1817

ΥΓ2: H εργασία που σας έχει ανατεθεί πρέπει να αποσταλεί ηλεκτρονικά (marconst@aueb.gr) έως την Κυριακή 7 Σεπτεμβίου 2008, και αφορά μια έκθεση έως 1.000 λέξεις για την ιδιοφυή προσωπικότητα που σας έχει ανατεθεί (βλέπε κατωτέρω πίνακα), αντλώντας στοιχεία από το διαδίκτυο, ή από οπουδήποτε αλλού. Η κατανομή έγινε αλφαβητικά. Αν θέλετε μπορείτε να προβείτε σε αμοιβαία ανταλλαγή μεταξύ σας, γνωστοποιώντας μας την αλλαγή.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ

1. Αυγερινός Ευάγγελος, Αριστοτέλης
2. Γεωργόπουλος Σπύρος, Αρχιμήδης
3. Γκανέτσος Δημήτριος, Bell Alexander Graham
4. Γκιουλετζή Κωνσταντία, Edison Thomas
5. Ζαφείρης Νίκος, Einstein Albert
6. Καμπάνη Άννα, Gates Bill
7. Κορωνιός Κωνσταντίνος, Ghandi Mahatma
8. Μάλλιος Νικόλαος, Jobs Steve
9. Μπαλτά Ευτυχία, Marconi Guglielmo
10. Μυτάτος Ηλίας, Monnet Jean
11. Νούτση Γεωργία, Mozart Wofgang
12. Παρίση Μαρία, Picasso Pablo
13. Τουλάτος Δημήτρης, Stravinski Igor
14. Τσακιρίδης Κωνσταντίνος, Thatcher Margaret
15. Τσιτσιβού Μαρία, da Vinci Leonardo
16. Χειλάκου Νίκη, Ωνάσης Αριστοτέλης

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για τον THOMAS EDISON το προμηθεϊκό χαρακτηριστικό είναι η ανάπτυξη των επιστημών και των γραμμάτων. Εξίσου όμως σημαντικό χαρακτηριστικό είναι και η λατρεία του για την ζωή την οποία αφού την λάτρεψε με την στάση του, του χαρίστηκε απλόχερα δίνοντας του 84 χρόνια για να αναπτύξει την δημιουργικότητα του.

Γκιουλετζή Κωνσταντία

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,

ως Προμηθεΐκό χαρακτηριστικό αντιλαμβάνομαι ότι δεν εννοείτε χαρακτηριστικό του ίδιου του Προμηθέα, αλλά χαρακτηριστικό που έδωσε στους ανθρώπους. Σωστά;
Αν ναι, τότε για ποιο άλλο χαρακτηριστικό μπορούμε να μιλήσουμε πλην της δημιουργικότητας; Μήπως ζητείται να εντοπίσουμε την πιο δημιουργική και καινοτόμα ιδέα της προσωπικότητας που μελετάμε;

Βαγγέλης Αυγερινός

Ευαγγελάτος Ανδρέας είπε...

Προς Βαγγέλη Αυγερινό

Καλημέρα

Η δημιουργικότητα ως δυνατότητα "συντίθενται" από μια σειρά χαρακτηριστικά. Αναφέρομαι στο σημαντικότερο από αυτά σε σχέση με τη προσωπικότητα που σας δόθηκε να μελετήσετε.

Τώρα αν ρωτάτε ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά, να πω ότι ένα κείμενο όπου γίνεται αναφορά είναι αυτό του Sternberg για τη "Λύση Προβλημάτων και Δημιουργικότητα" και το οποίο περιλαμβάνεται στις σημειώσεις του μαθήματος.

Ανώνυμος είπε...

Από το μύθο, αυτό που καταλαβαίνω είναι η δημιουργικότητα ή καλύερα η εφευρετικότητα για τον άνθρωπο είναι μέσο επιβίωσης, με την ευρεία έννοια. Όχι μόνο σωματικής αλλά και ψυχικής δηλαδή, στην περίπτωση της τέχνης.

Ο Ωνάσης έγινε αυτό που έγινε για δυο λόγους κατά τη γνώμη μου: πρώτον, είχε την τύχη να είναι διορατικός και αυτό τον έκανε έξοχο επιχειρηματία
δεύτερον, ήταν "τζογαδόρος" στη ζωή του, άρπαζε τις ευκαιρίες από τα μαλλιά, ήταν αδίστακτος και ρίσκαρε σε ακραίο βαθμό σε όλους τους τομέις. Αυτό το χαρακτηριστικό του, τον μετέτρεψε από έναν απλά επιτυχημένο επιχειρηματία, σε ένα διάσημο (notorious θα ήταν η καταλληλότερη λέξη) μεγιστάνα, μια "μορφή" του προηγούμενου αιώνα.

Νίκη Χ.

Ανώνυμος είπε...

Η Marie Curie (1867 - 1934) είναι μια από τις σπουδαιότερες γυναίκες επιστήμονες του 20ου αιώνα, που συνέβαλε μέσα από τις ανακαλύψεις της τόσο στην πρόοδο της επιστήμης όσο και την εξέλιξη της ανθρωπότητας.Είναι μια αξιοθαύμαστη προσωπικότητα για τις πολλές της πρωτιές:

• Ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε τον όρο ραδιενέργεια για αυτό το φαινόμενο
• Ήταν η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη που πήρε διδακτορικό δίπλωμα επιστημών
• Το 1903, έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας
• Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα εισηγήτρια, καθηγήτρια και επικεφαλής του εργαστηρίου στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης του Παρισιού (1906)
• Το 1911, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Χημείας, και έγινε ο μοναδικός άνθρωπος όλων των εποχών που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ
• Ήταν η πρώτη μητέρα που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Laureate, αφού και η κόρη της κέρδισε το Νόμπελ Χημείας το 1935
• Είναι η πρώτη γυναίκα που λόγο των επιτευγμάτων και της αξίας της βρίσκεται κάτω από το περίφημο θόλο του Pantheon στο Παρίσι
• Επίσης, έλαβε 15 χρυσά μετάλλια, 19 πτυχία, και πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις
Παναγιώτης Δημητρίου